Persbericht

Mededeling van 22-10-2010

MILITAIREN ONTSTRESSEN BEST IN FAMILIALE SFEER

Duidelijkheid over decompressieverblijf op Cyprus


Het is zeker nodig dat de militairen een korte tijd ontstressen voor ze naar huis gaan. Ze voeren in Afghanistan geen routineopdrachten uit, maar opdrachten die permanente concentratie en aandacht vereisen. Het idee op zich is dus volledig OK. We hebben gezien dat de overgang naar de gewone werkvloer soms problematisch verloopt omdat die te abrupt is. In het buitenland zijn er voorbeelden van dergelijke "decompressiereizen" maar ik vond dat dit dossier bij ons niet rijp was.

We blijven natuurlijk wel de militairen begeleiden, er is nazorg voor de verwerking van eventuele trauma's, maar we gaan dat in Belgiƫ zelf doen, in en rond de kazerne waar onze militairen gestationeerd zijn of waar de eenheid van de militairen zich bevindt. Dat lijkt mij op dit moment nog altijd de beste oplossing.

Het dossier was niet volledig rond en op dit moment zou er eigenlijk wel een sfeerschepping kunnen zijn waarbij het beeld van de militairen en bij uitbreiding ook van Defensie wordt beschadigd.

Tijdens mijn ontmoetingen vorige week in Kunduz, op het terrein zelf, gaven de manschappen trouwens duidelijk aan dat zij het meeste heil zien in een snelle terugkeer naar huis.


< Vorige bericht