Nieuwsbericht

Mededeling van 17-07-2018

Vrijhandelsakkoord tussen de EU en Japan getekend!

17 juli 2018 – JEFTA (Japan-EU Free Trade Agreement)


Vandaag, 17 juli 2018, tekenden de Europese Unie en Japan een historisch akkoord en misschien wel het belangrijkste vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie ooit heeft onderhandeld.

 

Eens het verdrag volledig geïmplementeerd is, zullen 99% van de handelstarieven die nu van kracht zijn op Europese uitvoer naar Japan wegvallen. Dit bespaart Europese bedrijven ongeveer 1 miljard euro. Japan zal eveneens goedkoper kunnen exporteren naar de EU, aangezien ook voor hen tarieven wegvallen op ongeveer 99% van de producten.

 

Bovendien zijn binnen JEFTA afspraken gemaakt rond (voedsel)standaarden, intellectuele eigendom, data, diensten en openbare aanbestedingen. Deze overeenkomst zal bijgevolg een impact hebben op meer dan 600 miljoen mensen.

 

Ook specifiek voor Belgische bedrijven zal dit verdrag een grote impact hebben. Japan was in 2017 de 20ste klant van onze ondernemingen en het kocht goederen aan ter waarde van 3,3 miljard euro. Maar liefst 1.989 Belgische bedrijven exporteren vandaag reeds naar Japan, waarvan 90% KMO’s. JEFTA zal de handel tussen ons land en Japan verder vereenvoudigen en goedkoper maken. Bovendien is Japan onze 10de belangrijkste leverancier. Het wegvallen van tarieven op goederen ter waarde van 8,8 miljard euro in 2017 kan de import uit Japan goedkoper maken voor onze bedrijven.


< Vorige bericht