Nieuwsbericht

Mededeling van 14-01-2020

Minister De Crem reikt eerste elektronische identiteitskaart (eID) uit in Lokeren

14 januari 2020


Minister voor Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem heeft vanavond in Lokeren de allereerste elektronische identiteitskaart in ons land uitgereikt. Daarmee wordt de aftrap gegeven van een proces dat de volgende weken en maanden in een 25-tal steden en gemeenten opvolging zal krijgen. “De elektronische ID is een belangrijke stap in de strijd tegen document- en identiteitsfraude gepleegd door terroristen en criminelen”, aldus Minister De Crem.

De huidige identiteitskaarten bestaan sinds 2002. Een vernieuwing van het bestaande model drong zich dan ook op, onder meer door de enorme technologische en digitale revolutie die zich sindsdien heeft voltrokken. De nieuwe versie die vandaag werd gelanceerd bevat enkele nieuwigheden waaronder een vingerafdruk. “Deze technische nieuwigheden maken van de eID een veiliger en universeler reisdocument. Bovendien vormt deze eID een belangrijke tool in de strijd tegen document- en identiteitsfraude. We weten bijvoorbeeld dat de terroristen die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs en Brussel valse identiteitsdocumenten gebruiken om aan onderduikadressen te geraken”, zo licht Minister De Crem toe.

Met deze eID komt België ook een Europese verplichting na die hen werd opgelegd via een Europese Verordening. “De invoering van deze eID is dus geen Belgische beslissing. We zijn als EU-lidstaat verplicht om dit te doen. Maar ik kan de mensen garanderen dat we tegemoet komen aan hun bezorgdheden inzake privacy: de vingerafdrukken worden immers niet bewaard en zijn enkel raadpleegbaar op een beveiligde chip”, aldus Minister Pieter De Crem.


< Vorige bericht