Nieuwsbericht

Mededeling van 18-12-2019

Hele week grootschalige acties tegen mensensmokkel- en handel en overlast transmigratie

18 december 2019


            Heel deze week zullen politie- en veiligheidsdiensten in opdracht van Minister voor Veiligheid & Binnenlandse Zaken Pieter De Crem nog grootschalige en gecoördineerde acties uitvoeren. Die acties zijn gericht tegen criminele bendes die zich bezighouden met mensensmokkel- en handel. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan het beheersen van mogelijke overlast die door transmigranten her en der veroorzaakt wordt.

            De aftrap voor deze week met een ‘verhoogde activiteit’ werd in de nacht van maandag op dinsdag gegeven. Tijdens verschillende nachtelijke controles op snelwegparkings werd met drones en honden gezocht naar vluchtelingen en transmigranten die zich in de laadruimtes van vrachtwagens hadden verschanst. Gisteren in de vooravond was het dan de beurt aan het Brusselse Noordstation. Samen met de spoorwegpolitie werd hier een actie uitgerold waarbij gestrande transmigranten die voor overlast zorgden werden opgepakt. De volgende dagen staan er ook in de andere provincies nog acties gepland.

            “Met de geplande Brexit eind januari proberen nog heel wat mensen de oversteek te maken richting het Verenigd Koninkrijk. Dat zorgt voor een verhoogde activiteit op ons grondgebied. Ons uitgangspunt is daarbij dat het hier om mensen gaat die in de eerste plaats slachtoffer zijn van mensensmokkelaars. Indien zij echter zeer bewust geen asiel willen aanvragen en in laadruimtes van vrachtwagens kruipen, zijn wij genoodzaakt op te treden. Enerzijds doen we dat voor die mensen hun eigen veiligheid, anderzijds ook om verschillende vormen van overlast en schade te voorkomen en aan te pakken” aldus Minister De Crem.

            In totaal worden deze week zo’n 1000 agenten ingezet tijdens de verschillende acties.


< Vorige bericht