Nieuwsbericht

Mededeling van 19-06-2020

“Alleen het grootste respect is op zijn plaats voor onze politie- en veiligheidsdiensten”

19 juni 2020


“Ik heb de Commissaris-Generaal vanochtend goed beluisterd en ben het volmondig met hem eens als hij zegt dat onze politiemensen ons dagelijkse respect verdienen”. Dat heeft Minister van Veiligheid & Binnenlandse Zaken Pieter De Crem verklaard in de Kamer van Volksvertegenwoordigers nadat hij enkele vragen kreeg over enkele politieoptredens de voorbije weken. “Volgens mij komen onze politiemensen zelf te vaak in een bedreigende situatie terecht en hebben onze politiemensen te weinig kansen om hun verdediging op te bouwen zolang een onderzoek naar hun optreden loopt. Ik begrijp dus maar al te goed hun reactie”, aldus nog Minister De Crem.

Eerder op de dag had ook de Commissaris-Generaal van de Federale Politie zich al achter zijn mensen geschaard door te stellen dat er geen sprake is van structureel racisme binnen de Belgische politiediensten. “Velen denken dat de situatie in de Verenigde Staten zomaar transporteerbaar is naar België. Niet is minder waar. Het is dus aan de orde om te stoppen met ongenuanceerde beweringen”, zo stelde Commissaris-Generaal De Mesmaeker o.a. op het VRT Journaal. Enkele uren later sprak dus ook Minister De Crem nogmaals zijn steun uit aan de Belgische politie- en veiligheidsdiensten.

“Vaak zijn klachten wegens racisme tegen politie-ambtenaren een soort van contrastrategie gehanteerd door criminele groepen”, zo vulde Minister De Crem aan. “Ik zal daar heel duidelijk over zijn: zoiets zal ik nooit aanvaarden. Alleen het grootste respect is op zijn plaats voor onze politie- en veiligheidsdiensten”, aldus nog Minister De Crem.


< Vorige bericht