Nieuwsbericht

Mededeling van 14-08-2020

Dit weekend extra versterkte politieaanwezigheid aan de kust en op diverse drukke plaatsen in ons land

14 augustus 2020


Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem gaf aan het begin van de zomer reeds groen licht voor het globale steunplan van de Federale Politie voor de zomervakantie (periode 26 Jun – 06 Sep). Dit plan voorziet een versterking van federale manschappen voor ons hele land tijdens de zomer van ongeveer 200 manschappen, indien nodig aangevuld met de politiemannen en –vrouwen van de Federale Reserve die permanent paraat staan. Specifiek voor de Kust gaat  dit om een dagelijkse versterking van 40 agenten uit verschillende politiezones van de provincie, 40 manschappen van de Federale Politie die tijdelijk worden gedetacheerd naar de 7 kustzones en de Scheepvaartpolitie, 14 politieagenten te paard, en een specifieke Federale Reserve van 40 personen die op zeer korte termijn kan ingrijpen. Voor de Kust gaat dit dus om een totaal van 134 manschappen van de 200 voorzien in het globale steunplan. Dit plan is het resultaat van nauw overleg tussen de betrokken bestuursniveaus, Federale Politie en Lokale Politiezones.

Deze grondige voorbereiding zorgde ervoor dat de incidenten van afgelopen weekend, waaronder een vechtpartij op het strand van Blankenberge, op een daadkrachtige manier werden beantwoord door de politie. De onruststokers in Blankenberge werden geïdentificeerd en er werden 4 gerechtelijke en 17 administratieve aanhoudingen verricht. Bijkomende gerechtelijke aanhoudingen zijn nog mogelijk.

Voor het komende weekend van 15 – 16 Aug worden hier bovenop nog een aantal bijzondere maatregelen getroffen. Zo zal er een extra versterkte politieaanwezigheid bovenop het globale steunplan zijn van 125 manschappen op zaterdag en 115 manschappen op zondag, verspreid over de kust, andere drukke plaatsen in het land, en knooppunten zoals treinstations. Extra secties worden ingezet in de treinstations van Brussel, Gent-Sint-Pieters, Brugge, Oostende, Blankenberge, De Panne en Knokke. Samen met de manschappen voorzien in het globale steunplan zet de Federale Politie zaterdag 325 extra manschappen in, en zondag 315 extra. Tenslotte heeft Minister De Crem zijn diensten de opdracht gegeven om prioritair en op de kortst mogelijke termijn de mogelijkheid uit te werken tot het opleggen van een plaatsverbod en meldingsplicht voor overtreders.

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem roept iedereen op om de nationale en lokale COVID19-maatregelen correct na te leven, inclusief de maatregelen op het openbaar vervoer. Hij vraagt ook respect voor het werk van de politie, en de veiligheids- en hulpdiensten in het algemeen. Verbaal en/of fysiek geweld tegen onze veiligheids- en hulpdiensten kan en mag op geen enkele manier getolereerd worden en zal op een evenredige en correcte manier beantwoord worden. De gebruikelijke drukte in de zomermaanden gaat dit jaar gepaard met de grote risico’s verbonden aan de verspreiding van het COVID19-virus, wat een bijzondere inspanning vraagt van onze politiemensen. Hij dankt hen dan ook opnieuw voor hun onafgebroken inzet en volharding tijdens één van de meest uitdagende periodes die ons land kent. Ook dankt hij de grote meerderheid van de bevolking voor het correct naleven van de maatregelen.


< Vorige bericht