Nieuwsbericht

Mededeling van 25-06-2020

Vandaag 70 jaar geleden: de Korea-oorlog begint.

25 juni 2020


Vandaag 70 jaar geleden: de Korea-oorlog begint. Op 25 juni 1950 trekt het Noord-Koreaanse leger Zuid-Korea binnen. In de drie daaropvolgende jaren komen tijdens de Korea-oorlog bijna drie miljoen burgers en militairen om.

 

Onder hen sneuvelen ook meer dan honderd landgenoten. Tussen 1951 en 1955 zouden namelijk 3 171 Belgische en 78 Luxemburgse soldaten aanwezig zijn op het Koreaanse schiereiland om een Belgische bijdrage te leveren in het Koreaanse conflict.

 

Tijdens het Belgisch staatsbezoek aan de Republiek Korea in maart 2019 stond de opoffering van die soldaten centraal. In aanwezigheid van het Koninklijk echtpaar bracht Minister De Crem toen onder meer een bezoek aan het ‘Seoul National Cemetery’ om deze helden te herinneren.

 

Zijn engagement reikt echter nog veel verder; Reeds in 2012 nam hij als Minister van Defensie het initiatief om tot een samenwerkingsproject te komen tussen de Belgische Defensie en het Koreaanse Ministry of National Defense Agency for Killed in Action Recovery and Identification (MAKRI). Het doel van dat project was om tot identificatie te komen van vermiste Belgische militairen tijdens de Korea-oorlog.

 

Laten we dit vandaag onder de aandacht brengen, en gezamenlijk stil staan bij de bijdrage dat deze mensen destijds geleverd hebben.


< Vorige bericht