Nieuwsbericht

Mededeling van 23-03-2020

Civiele bescherming neemt heft in handen: verdeling mondmaskers en eigen productie handgel

23 maart 2020


De Civiele Bescherming – ressorterend onder de Algemene Directie Civiele Veiligheid – neemt het heft in handen inzake de strijd tegen het COVID-19-virus. Vandaag raakte bekend dat de Civiele Bescherming concreet haar schouders zal zetten onder twee belangrijke opdrachten: het vervoer en de verdeling van mondmaskers en de aanmaak van handgel voor haar eigen diensten en voor onze Belgische ziekenhuizen.

Op de luchthaven van Luik arriveerden de voorbije uren in totaal zo’n 6 miljoen mondmaskers uit China. Die mondmaskers zijn cruciaal in de strijd die ons land momenteel voert tegen het COVID19-virus (Coronavirus). Zeven vrachtwagens van de Civiele Bescherming zullen instaan voor het vervoer van de mondmaskers naar het militair complex van Peutie. Vanuit Peutie zullen de mondmaskers verder verdeeld worden over de Belgische provincies en gemeenten op basis van een door de FOD Volksgezondheid opgesteld verdelingsplan.

Daarnaast zal de Civiele Bescherming zelf het initiatief nemen om in de toekomst handgel te produceren. Deze productie zal voor maximaal 15 000 liter per dag zorgen. Een deel van die productie is bestemd voor de eigen diensten van Binnenlandse Zaken (brandweer, civiele bescherming, politie, …), een ander deel zal verdeeld worden over de Belgische ziekenhuizen. De eerste levering is voorzien voor woensdag 25 maart en is leverbaar in flessen van één of van 25 liter.

Minister voor Binnenlandse Zaken & Veiligheid Pieter De Crem is tevreden met het initiatief: “Deze strijd tegen Corona is een strijd die we allemaal samen moeten voeren. Ik juich de inzet en de initiatieven van de Civiele Bescherming dan ook toe. Al deze initiatieven lopen in goed overleg met o.m. de FOD Volksgezondheid om op die manier tot het beste resultaat te komen”, aldus Minister De Crem.


< Vorige bericht