Nieuwsbericht

Mededeling van 15-06-2020

“Lockdown was onze enige optie om Corona te bestrijden”

15 juni 2020


Sinds middernacht zijn verplaatsingen naar het overgrote deel van de Schengenlanden opnieuw mogelijk. Vannacht werden het overgrote deel van de Europese binnengrenzen echter opnieuw geopend voor o.m. toeristische verplaatsingen. “Maanden geleden was het sluiten van de grenzen een absoluut noodzakelijke maatregel om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. De heropening van de grenzen vandaag betekent hoofdzakelijk twee zaken. Ten eerste: dit is een nieuwe stap richting verdere normalisering van het maatschappelijk leven. Maar ten tweede moeten we ook beseffen dat deze heropening het moeilijk zal maken om in de toekomst een stap terug te zetten en de grenzen terug te sluiten”, zo stelde Minister Pieter De Crem vanochtend in De Ochtend op Radio 1.

Belgen die opnieuw willen reizen kunnen dat dus opnieuw sinds vandaag en dit naar het merendeel van de Schengenlanden. Daarbij is het wel belangrijk dat mensen die een reis willen ondernemen zich informeren via Buitenlandse Zaken om de precieze voorwaarden te kennen die gelden in hun land van bestemming. “De website van Buitenlandse Zaken biedt een goed overzicht. Deze website werkt met kleurencodes die aangeven of je als Belg naar een bepaald kan reizen en onder welke voorwaarden dat precies mogelijk is”, aldus Minister De Crem.

Tot slot wees Minister De Crem er op dat de lockdownmaatregelen in ons land een absolute must waren om het virus onder controle te krijgen. “Vorige week is er een artikel verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature waarin werd gesteld dat de lockdownmaatregelen in 11 Europese landen zo’n 3 miljoen overlijdens hebben voorkomen. In België alleen al werden er volgens de studie naar schatting tussen de 100.000 en 120.000 overlijdens vermeden. Hoewel elk overlijden betreurenswaardig is, lijkt het me dus heel redelijk om te zeggen dat de lockdown in ons land onze enige optie was om een onnoemelijk groot drama in ons land te vermijden”, zo besloot Minister De Crem.


< Vorige bericht