Nieuwsbericht

Mededeling van 22-11-2020

Blijven investeren in cultuur en ontmoeting: Aalter koopt oud kloostergebouw in Knesselare

20 Nov 2020


De gemeente Aalter heeft een overeenkomst op zak met de Broeders van Liefde, en koopt het oud klooster van Knesselare voor de ronde som van 1 miljoen euro. Tegen 2023 wil het gemeentebestuur daar een nieuw multifunctioneel centrum bouwen, waar onder andere verenigingen, kinderopvang en bibliotheek een thuis kunnen vinden.

Net voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 pakte Pieter De Crem (CD&V) uit met het nieuws dat de gemeente het oud klooster in Knesselare wou kopen. Een verkiezingsstunt volgens sommigen, maar De Crem houdt woord. De Crem heeft de handtekening van de Broeders van Liefde nu op papier, dus de deal is rond.

Afbreken
"We betalen 1 miljoen euro voor het oud klooster in de Kloosterstraat van Knesselare", zegt burgemeester Pieter De Crem. "De
directeurswoning en de drie huisjes ernaast, zitten niet mee in de deal. Het gebouw van het oud klooster dateert uit 1856 en is echt helemaal uitgeleefd. Afbreken is het enige wat hier mee kan gebeuren. In de plaats willen we hier een mooi nieuw multifunctioneel centrum voor Knesselare bouwen. Wat daar allemaal in kan? De precieze denkoefening moet nog concreet gemaakt worden, maar dat kan bijvoorbeeld een feestzaal zijn, een stek voor de verenigingen, een kinderopvang en de bibliotheek. We gaan ook voor een samenwerking met de school die ernaast ligt. Wanneer we lintjes knippen? Dit dossier loopt nu al sneller dan verwacht, dus ik denk dat 2023 een mooie streefdatum wordt om het gebouw in gebruik te nemen."

Geen miljoen op tafel leggen
Aalter koopt het oud klooster voor 1 miljoen euro, en zal minstens nog eens zoveel moeten voorzien voor de nieuwbouw. Maar toch moet de gemeente nu geen miljoen op tafel leggen. "We hebben nog meer overeenkomsten met de Broeders van Liefde", zegt Pieter De Crem. "De Broeders zullen van ons de oude feestzaal in de Kloosterstraat, het oude café De Buize ernaast, en ook jeugdhuis De Priezze kopen. Voor die drie gebouwen krijgen we 355.000 euro. Daarnaast krijgen we ook nog meer dan een half miljoen euro van de Broeders, omdat ze de schoolgebouwen aan de Bellemdorpweg in Bellem en de Wingenestraat in Maria-Aalter verwerven. De Broeders van Liefde hebben de intentie om het onderwijs in onze gemeente verder uit te bouwen. En wat de verkoop van de oude feestzaal, de Buize en De Priezze betreft: die gebouwen mogen we als gemeente blijven gebruiken, zolang het nieuwe multifunctioneel centrum er nog niet is. Zo zullen de verenigingen van Knesselare altijd hun stek hebben", zegt De Crem nog.


< Vorige bericht