Nieuwsbericht

Mededeling van 03-10-2019

Meer dan 170 gemeenten testen BE-Alert

3 oktober 2019


 

De afgelopen twee jaar werd het alarmeringsplatform BE-Alert meer dan 135 keer ingezet bij reële noodsituatie. Om tijdens noodsituaties BE-Alert snel en efficiënte te kunnen inzetten, is het van kapitaal belang dat steden en gemeenten regelmatig oefenen met de tool. Op donderdag 3 oktober zullen meer dan 170 gemeenten een testbericht via BE-Alert versturen.

80% van de gemeenten aangesloten

Momenteel zijn reeds 80% van de Belgische steden en gemeenten aangesloten op BE-Alert. In de provincie Limburg hebben alle steden en gemeenten BE-Alert opgenomen in hun noodplanning.

Sinds de lancering in juni 2017 werd de bevolking al in meer dan 135noodsituaties verwittigd via BE-Alert. Het ging om verschillende soorten van noodsituaties: brand met rookontwikkeling, elektriciteitsonderbreking, stormweer…

Nationaal testmoment in meer dan 170 steden en gemeenten

Net zoals bij alle andere aspecten van noodplanning, is het essentieel om ook de inzet van BE-Alert goed voor te bereiden en regelmatig te testen. Elke eerste donderdag van de maand kunnen gemeenten en steden een testbericht versturen via BE-Alert.

Op donderdag 3 oktober zullen in de loop van de dag meer dan 170 steden en gemeenten BE-Alert testen door een SMS, een gesproken bericht of e-mail te versturen.

Bovendien zullen een aantal lokale overheden in samenwerking met het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) een SMS sturen op basis van geolokalisatie. Dit betekent concreet dat alle mensen met een gsm-toestel in de geselecteerde zone een testbericht zullen ontvangen, ook al zijn ze niet ingeschreven. Deze testen vinden plaats in samenwerking met: de gemeenten/steden Schoten, Herent, Tournai, Braine-Le-Comte, Habay, Nassogne en de federale diensten van de gouverneur van Limburg en West-Vlaanderen.

Deze testmomenten zijn nuttig om de procedures en de technologie te testen. Op basis van deze tests kan het platform verder evolueren. Een van de toekomstige projecten is om meer communicatiekanalen aan te sluiten op BE-Alert. Tevens worden deze testmomenten aangegrepen om de burgers te sensibiliseren om zich in te schrijven op BE-Alert.

Samen voorbereid: een investering van 2 minuten

Ondanks het feit dat het technisch mogelijk is om een SMS te sturen naar de mensen die fysiek aanwezig zijn in het geselecteerde gebied, blijft het belangrijk dat alle mensen zich registreren in BE-Alert. Door zich op voorhand te registreren kunnen mensen ook verwittigd worden bij een noodsituatie in hun woonplaats, ook al zijn ze op dat moment niet aanwezig. Tevens zijn er noodsituaties waarbij het nuttig is om enkel de echte inwoners van een bepaalde zone te alarmeren (bijv. watervervuiling).

Dagelijks schrijven mensen zich in op BE-Alert. Momenteel zijn er al meer dan 610.000 adressen geregistreerd. Dit aantal is al een goede basis, maar uiteraard moet dit nog omhoog. Hoe meer mensen zich registreren, hoe doeltreffender de alarmering tijdens een noodsituatie zal verlopen.

De overheid neemt zijn verantwoordelijkheid, het is nu aan de burger. Als iedereen twee minuten tijd investeert om zich in te schrijven, zijn we samen voorbereid op een noodsituatie.

 

 


< Vorige bericht