Nieuwsbericht

Mededeling van 06-11-2019

Minister De Crem ontvangt bankenfederatie FEBELFIN over plofkrakenproblematiek

6 november 2019


Gisterenmiddag vond er op het kabinet van de Minister van Veiligheid & Binnenlandse Zaken Pieter De Crem een overleg plaats tussen de Minister en de bankenfederatie FEBELFIN. Het overleg kwam er na de recente plofkraak van vorige week in het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas, de derde al op korte tijd. “Het overleg verliep op een constructieve manier. Ik heb de vragen en verzuchtingen van FEBELFIN begrepen”, zo stelde Minister De Crem na afloop.

       De plofkraak van vorige week in Sint-Niklaas was de derde in tien dagen tijd. Voordien vond er ook al een plofkraak plaats in Essen en Stabroek. “Het is stilaan welletjes geweest” zo liet Minister De Crem optekenen na de vergadering. “Dit is een ernstige problematiek waar ik samen met FEBELFIN en onze politiediensten paal en perk wil aan stellen. Het spreekt voor zich dat ik niet kan ingaan op het lopende onderzoek, maar dat neemt niet weg dat we al wel andere pistes kunnen activeren. Zo heb ik gevraagd om te onderzoeken of er bijkomende en betere technisch-preventieve maatregelen kunnen genomen worden, al dan niet in combinatie met operationele maatregelen zoals een verhoogde politie-inzet. Tenslotte zal ik dit probleem ook ter sprake brengen met mijn Nederlandse collega Minister Grapperhaus. We mogen immers niet uit het oog verliezen dat het hier om een grensoverschrijdend fenomeen gaat”, aldus Minister De Crem.

       De Minister besloot met een gevatte oneliner: “Eenvoudig gesteld moet op korte termijn elke plofkraak een flopkraak worden waarbij in de eerste plaats de beoogde buit onbruikbaar wordt gemaakt. Als dat lukt zijn we al een groot stuk op weg”.


< Vorige bericht