Nieuwsbericht

Mededeling van 14-03-2019

"Lokale besturen cruciaal in de strijd tegen ondermijnende en georganiseerde misdaad"

14 maart 2019


Vandaag, donderdag 14 oktober, organiseerde het Nederlandse Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) in Antwerpen een congres over ondermijning en georganiseerde criminaliteit. Namens de Belgische federale regering namen Ministers De Crem (Binnenlandse Zaken & Veiligheid) en Koen Geens (Justitie) de honneurs waar.

“Volgens Europol waren er binnen de Europese Unie in 2017 zo’n 3 600 georganiseerde misdaadbendes actief. 45% houden zich bezig met meer dan één criminele activiteit, één op drie is bezig met drugs en 70% van die organisaties zijn actief in drie of meer landen. Het doel van deze organisaties is om met hun activiteiten financieel winst te maken. Daarbij trachten ze zowel in de publieke als private sector te infiltreren en zetten ze intimidatie, geweld, afpersing, corruptie en omkoping in als middel om de controle over hun economisch- en machtsmonopolie te vrijwaren”, aldus Minister De Crem in zijn speech.

Het belang van lokale besturen is essentieel in de bestrijding van dit soort criminaliteit. “Onze lokale besturen hebben zowel een belangrijke signaalfunctie alsook fungeren ze als belangrijke buffer tegen deze gangsterpraktijken. Concrete voorbeelden waarmee ze te maken krijgen zijn culturele of sportorganisaties die toegekende subsidies oneigenlijk gebruiken. Andere voorbeelden zijn het witwassen van geld via horecazaken of massagesalons”.

De conclusie voor Minister De Crem is dan ook duidelijk: “De slagkracht van onze lokale besturen moet verhoogd en hun mogelijkheden moeten uitgebreid worden. Vandaag biedt de zogenaamde GAS-wetgeving al mogelijkheden, maar die zijn niet altijd voldoende. Hopelijk kan er op korte termijn een akkoord gevonden worden over de teksten met betrekking tot ‘bestuurlijke handhaving’ zodat lokale besturen nog gerichter en effectiever kunnen optreden”.


< Vorige bericht