Nieuwsbericht

Mededeling van 07-02-2019

De gevolgen van digitalisering voor politiesamenwerking en terrorismebestrijding hoog op Europese agenda

07 februari 2019


Op dag 2 van de Europese Raad voor Justitie en Binnenlandse Zaken staat de ochtendsessie volledig in het teken van Europese politiesamenwerking en terrorismebestrijding. Zeer concreet zullen de bevoegde Ministers zich buigen over de mogelijkheden en risico’s voor politiesamenwerking die digitalisering met zich meebrengt.

Digitalisering biedt niet alleen kansen maar brengt ook risico’s met zich mee. De voordelen en kansen van digitalisering zijn er immers ook voor criminele organisaties en georganiseerde bendes die deze mogelijkheden aanwenden voor nieuwe manieren van (georganiseerde) misdaad: het hacken van computersystemen en databases, gevaren voor internetbankieren, misdaad via internet, … die nieuwe context zorgt er dus voor dat politie- en veiligheidsdiensten zich moeten aanpassen aan deze nieuwe omstandigheden.

Minister De Crem: “Er is een gemeenschappelijk besef bij mijn collega’s dat die digitalisering kansen en risico’s inhoudt. Mijn collega’s en ik zijn allemaal begaan met de veiligheid van onze mensen en van onze bedrijven. We beseffen ook dat alle voordelen van digitalisering ook bestaan voor mensen met minder oprechte bedoelingen. De ultieme uitdaging is dus om de voordelen van digitalisering voor onze veiligheidsdiensten, burgers en bedrijven maximaal te benutten en ervoor te zorgen dat bendes en misdadigers niet aan de slag kunnen gaan met de extra mogelijkheden die digitalisering biedt”.


< Vorige bericht