Nieuwsbericht

Mededeling van 24-05-2019

Testfase ‘Stalkingsalarm’ gelanceerd in Gent

24 mei 2019


            In de Oost-Vlaamse provinciehoofdplaats Gent werd gisteren de testfase opgestart voor de uitrol van een zogenaamd ‘stalkingsalarm’. Deze testfase is de opstart van een proefproject dat vanaf september zal lopen. Na een periode van zes maanden wordt het project geëvalueerd en desgevallend bijgestuurd. Minister voor Veiligheid en Binnenlandse Zaken De Crem woonde de opstart bij.

            Gemiddeld worden er in België zo’n 50 klachten per dag ingediend voor stalking en belaging. Het overgrote deel van de slachtoffers zijn vrouwen maar ook mannen krijgen soms met stalking te maken. Onderzoek leert dat het grootste deel van de slachtoffers leven in een context van intrafamiliaal geweld of partnergeweld. De mobiele applicatie die nu in de steigers staat wordt rechtstreeks aangesloten met de reeds bestaande 112-app. Daardoor kan een slachtoffer in geval van dreiging alarm slaan. Via een systeem van geo-localisatie kan de noodcentrale dan snel en precies achterhalen waar het slachtoffer zich bevindt en ter plaatse gaan om tussen te komen.

            Minister Pieter De Crem reageert tevreden: “Dit is een belangrijk project voor een ernstige problematiek die vaak nog onvoldoende aandacht krijgt. Wat mij ook tevreden stemt is dat dit de derde technologische toepassing is die onze politie- en veiligheidsdiensten op korte tijd lanceren (na de FOCUS-app in Antwerpen en de i+Belgium-app). Daarmee tonen we dat onze diensten openstaan voor technologische ontwikkelingen en dat we er alles aan doen om een betere, effectievere en snellere dienstverlening naar de burger te verzekeren”.


< Vorige bericht