Nieuwsbericht

Mededeling van 17-05-2019

Brussels Noordstation ontruimd

17 mei 2019


Sinds gisterenavond vindt een gecoördineerde sociaal-hygiënische interventie plaats in het Communicatiecentrum Noord (Noordstation).

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem bundelde hiervoor de krachten met Minister Maggie De Block, en het gewestelijke en lokale niveau met burgemeester Clerfayt om een structurele oplossing te bieden voor het groeiende humanitaire en sanitaire probleem.

Het doel van de actie was tweeledig.

Een eerste element betreft de evacuatie en sluiting van de gebouwen op niveau 0, beheer van de migrantenstroom in het gebouw (toegang station en winkels), oriëntatie van mensen naar ter beschikking gestelde plaatsen in het netwerk voor daklozenopvang, intensieve reiniging en desinfectie van de plaatsen, waaronder de aankomst- en vertrekperrons van het openbaar vervoer, het opzetten van een coördinatie om de situatie vreedzaam te laten verlopen.

Het tweede element betreft het herstel van de openbare orde en de plaats weer toegankelijk maken voor de pendelaars en de openbare vervoersmaatschappijen.

De federale politie en spoorwegpolitie blijven aanwezig in het Noordstation om een terugloop te vermijden. Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem dankt alle betrokken partijen die deze operatie mogelijk hebben gemaakt.


< Vorige bericht