Nieuwsbericht

Mededeling van 23-08-2008

Officiële overhandiging van het fregat F911 Westdiep aan Bulgarije

Op vrijdag 22 augustus 2008 werd de Westdiep officieel overhandigd aan Bulgarije, in aanwezigheid van Minister van Defensie Pieter De Crem en verscheidene burgerlijke en militaire autoriteiten. De Bulgaarse Marine zal het schip de naam Gordi geven.


Na meer dan 32 jaren van trouwe dienst aan België, is het fregat F 911 Westdiep op vrijdag 22 augustus 2008 overhandigd aan de Bulgaarse marine in de marinebasis van Zeebrugge.

Op de kade van Zeebrugge nam het hoofd van de Bulgaarse marine, admiraal Tsekov, het fregat ‘Gordi', officieel over. Tijdens een erg sobere ceremonie werd de driekleur en de vlag van de Belgische marine gestreken en vervangen door het Bulgaarse vaandel. Na deze plechtige actie en het tekenen van het gulden boek door de admiraal Tsekov en generaal Larbanois (van de dienst Openbare Aanbesteding), deed de ‘Gordi' (‘Betrouwbare' in het Bulgaars) officieel zijn intrede in de Bulgaarse marine. Dit heeft al een voormalig Belgisch fregat, de ‘Wandelaar', nu gekend als ‘Drazki', in haar gelederen.

Met Gordi verhoogt Bulgarije zijn bijdrage aan hun deelnames aan de NAVO-missies. "De Belgisch-Bulgaarse relaties zijn nooit beter geweest. Ik verzeker u dat de Westdiep een goede plaats zal krijgen", verklaarde admiraal Tsekov.

Defensieminister Pieter De Crem was verheugd met de vlekkeloze overname van het fregat. "Ik hoop dat de Bulgaren even goed voor het fregat zullen zorgen als wij deden in het verleden."

Met de Westdiep verdwijnt er weer een stukje Belgische marinegeschiedenis. De laatste commandant van het schip, fregatkapitein Jan De Beurme, gaf het commando over aan zijn Bulgaarse opvolger, commandant Manev. Volgend jaar zullen er nog twee Belgische schepen overgaan naar de Bulgaarse marine: het fregat Wielingen en de mijnenjager Myosotis.


< Vorige bericht