Nieuwsbericht

Mededeling van 12-04-2019

Bilateraal werkbezoek aan de Verenigde Staten

12 april 2019


In Washington D.C. voerde Minister De Crem meerdere gesprekken over binnenlandse veiligheid, grenscontroles en gegevensuitwisseling met het oog op het beheersen en beperken van illegale trafieken in het bijzonder van wapens en drugs. Bij het Federal Bureau of Investigation (FBI) werden de financiering van misdaadorganisaties en het aspect cybercriminaliteit doorgelicht, alsook de specifieke problematiek van Syriëstrijders (Foreign Terrorist Fighters). Hierbij werden telkens de uitzonderlijke goede relaties tussen de VS en België benadrukt, waarbij we onder meer op het cruciale vlak van gegevensuitwisseling en het aanpakken van oorzaken een sterke gemeenschappelijke visie en actie delen.

Tijdens een diepgaand en vruchtbaar onderhoud met Secretary of State Rick Perry werden naast de economische banden van ons land - in het bijzonder op energievlak met Houston en de haven van Antwerpen als wereldtopclusters op het vlak van de petrochemische industrie - de globale productie en bevoorradingsproblematiek van onze beide landen en ook van Europa scherp gesteld, in functie van evidente veiligheids- en stabiliteitsredenen.

Als toezichtsverantwoordelijke voor het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) maakte Minister De Crem met Under Secretary for Nuclear Security Lisa Gordon-Hagerty concrete afspraken voor het verder gemeenschappelijk ontwikkelen van de uitwerking van de MYRRHA-technologie in haar spitstechnologische en wetenschappelijke toepassingsgebieden.

Aansluitend volgden besprekingen met Congresman Mike Rogers uit Alabama en Senator Ron Johnson uit Wisconsin over alle hierboven vermelde onderwerpen. Een werksessie bij Lockheed Martin stond volledig in het teken van de uitrol van het F35-programma en de economische impact ervan voor de Belgisch bedrijfswereld.

Bij de Verenigde Naties in New York opende Minister Pieter De Crem eerst met een toespraak - en in aanwezigheid van mevrouw Amina Mohammed, Adjunct Secretaris-Generaal van de UNO, en Joao Vale de Almeida, EU ambassadeur bij de VN, de fototentoonstelling van de Spaans-Belgische Ximena Echague die eerder in het Europees Parlement te zien was, en riep hij op om een evenwichtig beleid (balanced policy) in het kader van veiligheid en migratie te voeren. Als Niet-Permanent Lid van de Veiligheidsraad voor de komende twee jaar en ons roterend voorzitterschap vanaf februari 2020 zal ons land hierin een bijzondere rol kunnen spelen.

Tenslotte dankte Assistent Secretaris-Generaal Alexandre Zouev ons land voor de belangrijke deelname aan de PKO – Peace keeping Organisation en werkte Minister De Crem een opgedreven en gendergelijke deelname van de Belgische Federale Politie uit.


< Vorige bericht