Nieuwsbericht

Mededeling van 20-02-2019

12 522 wapens vernietigd door staalproducent ArcelorMittal te Gent

20 februari 2019


Ministers De Crem (Binnenlandse Zaken & Veiligheid) en Geens (Justitie) tekenden vanochtend present op de terreinen van staalproducent ArcelorMittal te Gent. Aanleiding was de versmelting van 12 552 wapens die vorig jaar werden binnengebracht tijdens de amnestieperiode voor niet-vergunde wapens. Met deze versmelting verdwijnt een belangrijke hoeveelheid wapens uit onze samenleving. “Ik denk dat dit een belangrijke en goede stap is”, zo zei Minister De Crem in zijn speech. “Ik ben niet overtuigd dat een samenleving veiliger wordt als er meer wapens in die samenleving circuleren, laat staan wapens waarvan we niet weten in wiens handen ze zich bevinden”.

De amnestieperiode voor niet –vergunde vuurwapens liep van 1 maart 2018 tot en met 31 december 2018. Dankzij de aanpassingen aan de Wapenwet die Minister van Justitie Geens doorvoerde, kregen particulieren die in het bezit waren van een wapen de keuze tussen vier mogelijkheden: afstand doen van hun wapen, een vergunning aanvragen, het wapen verkopen of het wapen onklaar maken.

Zowel Minister De Crem als Minister Geens dankten de betrokken diensten voor hun inzet het afgelopen jaar: “Zowel de federale als lokale politie en de provinciale diensten hebben op uiterst professionele en discrete wijze samengewerkt om het hele proces in goede banen te leiden. Het is dan ook niet meer dan correct dat we eren wie ere toekomt: de mensen achter de diensten die hun taak op een uiterst verdienstelijke manier hebben uitgevoerd”.


< Vorige bericht