Nieuwsbericht

Mededeling van 20-11-2017

Braziliaanse consumenten proeven voor het eerst van Belgische conference peren

Belgische peren voortaan ook naar Braziliaanse markt


Begin dit jaar bereikten België en Brazilië een akkoord dat Belgische fruittelers toelaat om voortaan hun peren ook naar Brazilië te exporteren. Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem zette zich reeds lange tijd in voor het bekomen van dit akkoord, in het bijzonder nadat Belgische peren niet meer naar Rusland konden worden uitgevoerd omwille van de Russische boycot.

Na het bezoek van de Braziliaanse Minister van Landbouw Blairo Maggi aan ons land in januari 2017 kwam het dossier in een stroomversnelling die resulteerde in een akkoord.

Op dinsdag 14 november werden de eerste kick-off winkeldegustaties in São Paolo, Brazilië gehouden. De BFV start hiermee een nationale campagne waarbij de Braziliaanse consumenten kunnen kennismaken met de lekkere Conference peren van de BFV-telers. In de komende weken worden nog tal van tastings georganiseerd om de consumenten de kwaliteiten van onze Conference-peren te leren kennen.

Deze actie wordt ondersteund door VLAM met de “Taste of Europe” informatie- en promotiecampagne die de Brazilianen warm kan maken voor de Belgische Conference-peer. De focus van deze campagne ligt op degustaties op de winkelvloer. Brazilianen moeten immers wennen aan de Conference-peer met roestkleurige schil. Ze eten gewoonlijk fruit met een glanzende schil. VLAM krijgt voor dit programma gedurende drie jaar een Europese cofinanciering van 80%.

Brazilië heeft zelf bijna geen perenproductie en importeert jaarlijks zo’n 200.000 ton. België exporteert momenteel slechts voor 150 miljoen euro landbouwproducten naar Brazilië.


< Vorige bericht