Nieuwsbericht

Mededeling van 03-10-2017

Glücklicher Tag der deutschen Einheit !

Dag van de Duitse Eenheid – 3 oktober 2017


Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem wenst onze Duitse buren een uitstekende Dag van de Duitse Eenheid toe! Als grootste buurland van België, is Duitsland meteen ook onze belangrijkste handelspartner. In 2016 voerden Europese landen voor een totaalbedrag van 637 miljard euro uit naar Duitsland. België nam 9,3% voor zijn rekening en was hiermee de 3de grootste Europese uitvoerder van goederen naar Duitsland. Nederland en Frankrijk namen respectievelijk de 1ste en 2de plaats voor hun rekening. De Europese import vanuit Duitsland bedroeg vorig jaar 686 miljard euro. Hierin nam België 6,5% voor zijn rekening en klasseerde zich 7de Europese klant van Duitsland.

Vanuit Belgisch standpunt is Duitsland onze belangrijkste klant dankzij een jaarlijkse export van Belgische goederen ter waarde van 60 miljard euro en onze 2de grootste leverancier met een import van goederen uit Duitsland ter waarde van 45 miljard euro. Ongeveer 13.000 Belgische ondernemingen exporteren vandaag reeds naar Duitsland en een veelvoud hiervan zijn geïnteresseerd om handel met Duitsland beginnen te drijven.

Chemische producten bekleden de eerste plaats in onze exportcijfers en namen vorig jaar bijna 27% van de Belgische export naar Duitsland voor hun rekening. De andere voornaamste exportcategorieën zijn deze van transportmaterieel (11%), basismetalen (10%) plastics (10%), machines en apparaten (9%), minerale producten (6%), voedingsproducten (5%) en optische instrumenten (3%). Ons land voerde vanuit Duitsland vooral transportmaterieel (25%) in, gevolgd door chemische producten (17%), machines en apparaten (16%), basismetalen (9%), plastics (7%), voedingsproducten (4%), minerale producten (3,5%) en optische instrumenten (3%).

Met deze indrukwekkende cijfers blijft Duitsland dus onze voornaamste handelspartner. Onze bilaterale handel is dan ook intensief, zeer gediversifieerd en evenwichtig opgebouwd. Desalniettemin biedt de grootste economie van Europa en vierde grootste ter wereld nog talloze opportuniteiten aan onze Belgische ondernemingen. Bovendien zijn Duitsland en België ook hechte partnerlanden op vele andere vlakken, niet in het minst wat betreft defensiesamenwerking. Als Minister van Defensie bevorderde Pieter De Crem in hoge mate de banden tussen het Belgische en Duitse leger, ook tijdens de gemeenschappelijke buitenlandse missie in Afghanistan.

Pieter De Crem wenst alle Duitse burgers, in het bijzonder de vele Duitsers die in België leven en werken, dan ook een uitstekende Dag van de Duitse Eenheid toe, en kijkt er naar uit om de bilaterale handel tussen onze beide landen verder te versterken en te verdiepen!


< Vorige bericht