Nieuwsbericht

Mededeling van 14-07-2017

Gelukkige Feestdag aan Frankrijk, onze 2de grootste handelspartner !

14 juli, Franse Nationale Feestdag


Samen met Jean-Yves Le Drian - vroegere collega - en nu Frans Minister van Buitenlandse Zaken bij toespraak President Macron. Vrienden en sterke partners!

Frankrijk en België koesteren een lange en bijzondere vriendschap en onderhouden zeer hechte economische relaties.

Import – Export

Zo voerden Europese landen in 2016 voor een totaal van EUR 373,5 miljard uit naar Frankrijk, en nam België hierin een aandeel van 14,8% voor zijn rekening (voor een bedrag van +/- EUR 55 miljard). De Europese lidstaten importeerden vorig jaar goederen voor een totaal van EUR 271,5 miljard vanuit Frankrijk met een aandeel van ons land hierin van 11,7% (of +/- EUR 32 miljard). Deze indrukwekkende cijfers maken van de Republiek Frankrijk onze 2de grootste klant en 3de grootste leverancier.

Bovendien telt de databank van het Agentschap voor Buitenlandse Handel bijna 12.000 Belgische ondernemingen die exporteren naar Frankrijk en nog een 8000-tal die interesse vertonen in de Franse markt.

Uitwisseling van diensten

Ook de dienstenmarkt bloeit met een uitvoer van Belgische diensten naar Frankrijk in 2016 voor een totaalbedrag van EUR 14,2 miljard. Hiermee is Frankrijk de 2de grootste afnemer van Belgische dienstverlening. De eerste plaats wordt ingenomen door « diverse diensten aan bedrijven », gevolgd door « transport » en « toeristische diensten ».

België doet ook beroep op de Franse dienstensector voor een totaal van EUR 15,7 miljard in 2016, waarmee Frankrijk de belangrijkste buitenlandse dienstverlener is in ons land. Ook hier staan « diverse diensten aan bedrijven » op de eerste plaats, gevolgd door « transport » en « toerisme » die de 2de plaats in het klassement delen.

 

De economische uitwisseling tussen Frankrijk en België is dus niet enkel zeer hecht, maar ook evenwichtig. Frankrijk en België zijn loyale partners en zullen ook in de toekomst hun economische banden blijven versterken en uitdiepen.

Ter gelegenheid van 14 juli, wil ik dan ook het Franse volk, en in het bijzonder de vele Franse burgers die in ons land wonen en werken, van harte feliciteren met hun Nationale Feestdag!


< Vorige bericht