Nieuwsbericht

Mededeling van 04-07-2017

Gelukkige Onafhankelijkheidsdag aan onze 5de belangrijkste handelspartner

4 juli, Onafhankelijkheidsdag van de Verenigde Staten


De VS en België koesteren een uitzonderlijke band die ver teruggaat in de tijd. De echte hoeksteen van deze alliantie wordt gevormd door onze sterke economische en strategische relaties. Deze liggen aan de basis van onze groei en welvaart, innovatie en ontwikkeling, en leidende rol in de wereld.

De VS is de 5de belangrijkste handelspartner van België en veruit de grootste buiten de Europese Unie. Vanuit Amerikaans oogpunt staat België in de top 10 van exportbestemmingen in zowat de helft van alle Amerikaanse Staten. Deze posities vertegenwoordigen een indrukwekkende $ 34 miljard export van de VS naar België en $ 20 miljard van België naar de VS op jaarbasis.

Bovendien is België de 13de buitenlandse investeerder en 10de buitenlandse werkgever in de VS, met meer dan 300 Belgische bedrijven die 160.000 mensen tewerkstellen en investeringen hebben ten bedrage van ongeveer $ 43 miljard. Belgische bedrijven zijn in de VS actief in een brede waaier van sectoren, gaande van petrochemische producten, kwaliteitsvoeding en textiel, over luxe- en farmaceutische producten, tot staal en energieproductie.

Amerikaanse investeringen in België bedragen ongeveer $ 45 miljard en Amerikaanse bedrijven zijn sterk vertegenwoordigd in de chemische sector, autoassemblage, petroleumraffinage, en in de farmaceutische sector. Ook zijn investeringen in de dienstensector meer dan verdrievoudigd sinds 2000. Amerikaanse bedrijven zorgen voor ongeveer 130.000 jobs in ons land, hiermee is de VS de 2de buitenlandse werkgever in België.

Indrukwekkende cijfers die duidelijk aantonen dat onze alliantie en vriendschap uniek zijn. Het is enkel door deze samenwerking verder te versterken dat België en Europa, samen met onze Trans-Atlantische bondgenoten, een belangrijke rol zullen blijven spelen in de 21ste eeuw en de normen voor de toekomstige wereldhandel kunnen bepalen.

Ik wens alle Amerikaanse burgers een zeer vreugdevolle Onafhankelijkheidsdag toe, in het bijzonder de vele Amerikanen die in België wonen en werken!


< Vorige bericht