Nieuwsbericht

Mededeling van 06-12-2017

Nooit eerder voerde ons land zoveel agrarische producten uit als in 2016

Belgische buitenlandse handel van agrarische producten


In 2016 voerde België voor 42,9 miljard euro agrarische producten uit, 2,4% meer dan het jaar voordien. De totale invoer bedroeg datzelfde jaar 36,7 miljard euro, waardoor het handelsoverschot op jaarbasis steeg tot 6,2 miljard euro. Vooral de dierlijke producten en agro-industriële producten dragen bij tot het Belgische handelsoverschot. Vlees blijft een belangrijk exportproduct, met hoge uitvoerwaarden voor varkensvlees, rundvlees en vleesbereidingen. Traditionele sterkhouders als aardappelbereidingen, diepvriesgroenten, chocolade en bier blijven het ook goed doen. Voor de export van zuivel, fruit en groenten laat het Russische embargo zich nog steeds voelen.

Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem is tevreden met deze cijfers, die het gevolg zijn van een onafgebroken aandacht voor innovatie, modernisering, kwaliteit en groei van alle actoren in de sector. Staatssecretaris De Crem zette zich eveneens in om nieuwe afzetmarkten voor onze agrarische producten te verkennen en te veroveren. Zo overlegde hij onder meer met de Chinese autoriteiten omtrent de export van Belgisch varkensvlees, slaagde hij erin om onder andere de Vietnamese en Braziliaanse markt open te stellen voor Belgische peren, en werden er belangrijke stappen vooruit gezet om de export van Belgisch rundvlees, appelen en verwerkte vleesproducten naar Vietnam mogelijk te maken.

Belgische bedrijven actief in de voedings- en agrarische sector maken veelal deel uit van de economische missies die Staatssecretaris De Crem leidt naar bestemmingen wereldwijd. Dit is van toenemend belang, gegeven de mogelijke repercussies van de Brexit op de agrarische sector in ons land. De Belgische export van de voedingsindustrie naar het Verenigd Koninkrijk bedraagt immers bijna 10% van de totale Belgische export van voedingsproducten.   

Staatssecretaris De Crem blijft dan ook enerzijds de onderhandelingen over de Brexit van nabij opvolgen en focust anderzijds op het verder diversifiëren van onze afzetmarkten. Hiervoor moeten we alle opportuniteiten grijpen die nieuwe Europese vrijhandelsakkoorden bieden, zoals de akkoorden met Canada en Japan, en bilaterale missies blijven voeren volgens het principe van Business To Government, waarbij onze bedrijven bevoorrechte contacten hebben met de hoogste politieke en economische verantwoordelijken in landen wereldwijd.

Bron cijfers: Rapport Buitenlandse Handel van agrarische producten, Departement Landbouw en Visserij


< Vorige bericht