Nieuwsbericht

Mededeling van 28-07-2018

Zoektocht naar vermiste Belgische militairen tijdens de Korea-oorlog gaat verder

www.standaard.be/cnt/dmf20180727_03635966


Archieffoto Malek Azoug

Archiefartikel van 20 Jul 2012

 

Project voor de identificatie van vermiste Belgische militairen tijdens de Korea-oorlog

Op vraag van de Verenigde Naties besloot België in 1950 om een bataljon soldaten naar Korea te zenden.

 

Tijdens haar inzet in het conflict nam het bataljon deel aan verschillende militaire operaties, waarbij het ontzag en respect afdwong bij vriend en vijand. Op het einde van het conflict telde de trieste balans echter meer dan 100 gesneuvelde Belgische militairen en bijna vijfhonderd gewonden. Van een tiental gesneuvelde militairen werden de stoffelijke resten nooit teruggevonden.

 

Om de kans op het terugvinden van deze militairen reëel te houden, heeft Minister van Landsverdediging Pieter De Crem zijn akkoord gegeven voor een samenwerkingsproject tussen de Belgische Defensie en het Koreaanse Ministry of National Defense Agency for Killed in Action Recovery and Identification (MAKRI). MAKRI is verantwoordelijk voor het opsporen en identificeren van vermiste militairen uit de oorlog. Hiervoor ondernemen ze grootschalige projecten om stoffelijke resten op te graven. Daarnaast zamelen ze ook DNA-stalen in van levende verwanten van vermisten om de identificatie mogelijk te maken.

 

De Belgische Defensie zal de familieleden van het tiental vermiste Belgische militairen uit de Korea-oorlog informeren over het samenwerkingsproject en hen op vrijwillige basis de mogelijkheid bieden een speekselstaal (DNA-staal) af te staan. Deze stalen worden vervolgens in de databank van MAKRI bewaard en gebruikt om door vergelijking met DNA van opgegraven stoffelijke resten de identificatie van deze resten mogelijk te maken.


< Vorige bericht