Nieuwsbericht

Mededeling van 01-06-2018

Toespraak over het ACP-EU Partnerschap na 2020 en de Belgische kandidatuur voor de VN-Veiligheidsraad

ACP-EU Top in Lomé, Togo


Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem neemt van 29 tot 31 mei deel aan de top tussen de Europese Unie en de ACP-landen in de Togolese hoofdstad Lomé. De ACP-groep bestaat uit landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan die een speciale band hebben met de Europese Unie. De samenwerking tussen de Europese Unie en de ACP-landen vormt een belangrijk aspect van het buitenlandse beleid van de EU en de Overeenkomsten van Lomé, gevolgd door de Overeenkomst van Cotonou, creëerden een hecht partnerschap.

 

Staatssecretaris De Crem gaf er toelichting over de Belgische kandidatuur voor de VN-Veiligheidsraad. De campagne voor de Belgische kandidatuur loopt reeds ruime tijd en wordt, ondanks de Israëlische terugtrekking als kandidaat, voortgezet. België wil dan ook een zo goed mogelijk resultaat neerzetten bij de stemming op 8 juni, wat aansluit bij de Belgische intentie om zich binnen de Veiligheidsraad in te zetten voor het algemeen belang, conform aan ons jarenlang engagement binnen de VN.

 

Naast het toelichten van de Belgische kandidatuur, had Staatssecretaris De Crem ook een hele reeks bilaterale contacten met ACP-landen, en zette hij in een toespraak het Belgische standpunt uiteen betreffende het ACP-EU partnerschap na 2020.


< Vorige bericht