Nieuwsbericht

Mededeling van 10-03-2018

Staatsbezoek Canada van 11 – 17 maart

“Oude bondgenoten, partners voor de toekomst”


“Oude liefde roest niet”, zo luidt het spreekwoord, en dat geldt ook voor de vriendschap tussen Canada en België. Deze vriendschap werd gesmeed in de modder van Flanders Fields en gestaald in de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse oorlog. De strijd voor vrijheid en democratie vormt ook nu nog de hoeksteen van onze relatie. Anno 2018 nemen Canada en België het samen op voor pluralisme, multilaterale samenwerking en een op regels gebaseerde wereldorde. Beide landen zetten ook in op innovatie om de welvaart van de toekomstige generaties veilig te stellen.

 

Door het Staatsbezoek lopen drie rode draden: de herdenking van het oorlogsverleden, de economische betrekkingen en de rijke culturele en academische uitwisseling.

 

Canada is in vele opzichten een rijk land, niet in het minst door de aanwezigheid van grondstoffen. Reeds in de 19de eeuw leverden Belgische migranten een bijdrage tot de economische ontwikkeling van Canada. Recent heeft vooral de diamantsector aan belang gewonnen. Canada is wereldwijd de derde producent van ruwe diamant en meer dan de helft daarvan wordt via Antwerpen op de markt gebracht.

 

In de marge van het bezoek worden 28 zakelijke akkoorden ondertekend, wat bewijst dat de relatie springlevend is. Het bezoek aan vliegtuigbouwer Sonaca nabij Montréal en de Diamond Mine Experience in het Canadian Museum of Nature in Ottawa zijn economische zwaartepunten van het bezoek. De implementering van het CETA-vrijhandelsakkoord met de EU komt aan bod tijdens een power lunch in Ottawa en een invest lunch in Montreal, in aanwezigheid van de Koning.


< Vorige bericht