Nieuwsbericht

Mededeling van 30-01-2018

Pieter De Crem brengt werkbezoek aan het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol

Dinsdag 30 januari 2018


In zijn hoedanigheid als Speciaal Gezant van de Federale Regering voor het onderzoeksproject MYRRHA, bracht Staatssecretaris Pieter De Crem op dinsdag 30 januari een werkbezoek aan het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol.

 

Het Studiecentrum voor Kernenergie startte in 1995-1997 het MYRRHA-project voor het ontwerp en de bouw van het eerste prototype van een kernreactor aangedreven door een deeltjesversneller op haar terreinen in Mol. MYRRHA spitst zich toe op het verlagen van de radioactiviteit van bestaand nucleair afval en op het produceren van radio-isotopen voor medische toepassingen.

 

De Federale Regering besliste in 2015 om het MYRRHA-project te ondersteunen en duidde als Speciaal Gezant Staatssecretaris De Crem aan, die dit project op een duurzame manier ondersteunt en potentiƫle buitenlandse partners helpt overtuigen om erin te investeren.

 

In dit kader had Staatssecretaris De Crem in oktober 2017 reeds een onderhoud met de Heer Yukiya Amano, Directeur-Generaal van het Internationaal Atoomenergieagentschap. Het IAEA bleek een goed inzicht te hebben in het MYRRHA-project, dat volgens hen de bestaande fast neutron systemen aanzienlijk kan vereenvoudigen.

 

Het werkbezoek aan SCK stelt Staatssecretaris De Crem in staat om een grondig inzicht en actuele stand van zaken te krijgen omtrent het MYRRHA-project.


< Vorige bericht