Nieuwsbericht

Mededeling van 15-08-2017

Gelukkige Nationale Feestdag aan India!

Dinsdag 15 augustus 2017


India en België delen een unieke vriendschap die teruggaat tot de Eerste Wereldoorlog, waarin meer dan 9.000 Indische troepen sneuvelden op het Belgische slagveld. In de daaropvolgende decennia groeide de samenwerking op vele vlakken, dit jaar vieren India en België dan ook 70 jaar diplomatieke relaties tussen beide landen.

Vandaag is India één van de belangrijkste niet-Europese handelspartners van ons land. De totale export van goederen vanuit de EU naar India was in 2016 goed voor een bedrag van 38 miljard euro. België vertegenwoordigde hierin een aandeel van 21%, waarmee het binnen de EU de 2de belangrijkste exporteur van goederen naar India was. De totale import van goederen in de EU vanuit India bedroeg hetzelfde jaar 39 miljard euro. Hierin vertegenwoordigde België een aandeel van 11%, waarmee het binnen de EU de 3de belangrijkste importeur van goederen uit India was. In totaal maakt dit van India onze 15de leverancier en onze 8ste klant wereldwijd (de 2de grootste niet-Europese klant, na de Verenigde Staten).

De bilaterale handelsrelaties tussen India en België zijn dan ook zeer uitgebreid. Met meerdere missies in de afgelopen drie jaar zet Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem zich bovendien met succes in voor een verdere verdieping en uitbreiding van onze handel. Belgische ondernemingen hebben een unieke knowhow in vele domeinen die van groot belang zijn voor India, en Indische bedrijven benutten de troeven van België als toegangspoort tot de Europese eenheidsmarkt. Deze band werd dit jaar nog kracht bijgezet met de lancering van een directe luchtverbinding tussen Brussel en Mumbai, de economische hoofdstad van het land.

Pieter De Crem wenst India dan ook een uitstekende Nationale Feestdag toe en kijkt uit naar het verder versterken van onze bilaterale handelsrelaties!

 


< Vorige bericht